Torsten Engholms släktkrönika

F.d. Rektor på Verner Rydénskolan i Malmö

 

Redigerad och sammanställd av konstnär Allan Friis, systerson till Torsten Engholm


Alla basfakta, födelseår, dödsår, olika källhänvisningar, utdrag ur bouppteckningar, brev, dagböcker, intervjuer, personliga minnen och sammanfattningar m.m. vilka återges eller refereras till här, är hämtade ur Torsten Engholms mycket omfångsrika och detaljrika släktforskning, som också omfattar det relativt stora antal släktingar som emigrerade till USA. 

Det jag (Allan Friis) bidrager med är främst berättelser och bilder ur min mors uppväxt och öde och om min far, som omkom två månader före min födelse. Dessutom tillkommer ett avsnitt om min egen uppväxt, som av omständigheterna kom att ske dels hos min mormor i Arlöv, dels hos min mor i Kulladal i Malmö, dit hon flyttade sedan hon gift sig med Nisse, min styvfar. Skildringen sträcker sig fram till min realexamen 1948 på Latinskolan i Malmö.

Startpunkten för berättelsen får bli nedanstående fotografi. Det visar min mormor och morfar omgivna av sina sex barn. Det sjunde, Torsten, kommer inte förrän 8 år senare. Bilden är tagen 1913 i Polishuset i Arlöv, där min morfar var Förste polisuppsyningsman fram till 1935.

 

Familjen Engholm. Från vänster:

Gottfrid, min morfar
Siri, min moster
Nils, min morbror
Bror, min morbror
Signe, min moster
Margit, min mor
Elsa, min moster
Malin, min mormor
f.1875-06-28  d. 1939-02-06
f.1910-02-11, d. 1949-08-01
f.1902-07-02, d. 1990-03-18
f.1905-12-05  d. 1989-05-19
f.1901-05-21, d. 1985-10-30
f.1908-09-22, d. 1950-03-08
f.1903-11-03, d. 1985-04-21
f 1881-03-23, d. 1959-12-28

Om detta fotografi har Torsten Engholm gjort följande kommentar:

Familjen är samlad för fotografering i slutet av år 1913. Barnen är uppställda mellan soffan och matbordet. De har på sig sina bästa kläder, Nils och Bror i sjömanskläder, de äldsta flickorna Signe och Elsa i ljusa klänningar och randiga förkläden, de båda minsta, Margit och Siri, i mörka klänningar med blanka knappar.

Malin har sytt alla kläderna, liksom sina egen klänning. Gottfrid är i uniform. I taket hänger en kristallkrona. På soffhyllan står skyttepriser. Gottfrid är en av de främsta i Malmö Skyttegille. I centrum står ett vandringspris för tävlingen i stående ställning. Pokalen är ännu inte Gottfrids. Han har fyra inteckningar. Den sista och avgörande kommer han att få den 11 januari 1914.

Det råder en dyster stämning. Varför? Ingen verkar glad. Gottfrid och Malin sitter så långt ifrån varandra som möjligt. Malin har nästan avvisande lagt armarna i kors. Hon kommer att reta sig över att den virkade bordsduken ligger snett. Krukväxten på bordet förhöjer inte stämningen, inte heller tavlorna, några gruppbilder och ett par kolteckningar på den mörka tapeten. Malin skickade fotografiet som julkort till sin bror (Nils Malmborg) i Stockholm.

 

Jag (Allan Friis) kommer att inleda redogörelsen med mina morföräldrar, Malin och Gottfrid Engholm, eftersom min huvudsakliga uppväxt har skett i deras hem fram till 1948. Ett särskilt avsnitt ägnar jag min mors tragiska öde.

Startpunkten för läsaren bör bli länken till min mormor (Malin) eftersom där finns  berättelsen om hur min mormors och morfar träffades i Stockholm och bildade familj i Arlöv samt om deras liv och leverne fram till min morfars död 1939. Här finns också en redovisning av Malins genealogi i fem generationer till anmodern och anfadern i början av 1700-talet.

Första inledande avsnittet av min morfars (Gottfrid) genealogi, som bör läsas sist, är identiskt med det som finns hos Malin, för kontinuitetens skull. Gottfrids anfädrar från tidigt 1700-tal är huvudsakligen ryttare, indelta soldater och rusthållare med en och annan självägande bonde. 

 

 

Mormor

Morfar

Mor

 

Gamla arlövsbilder

 

 Orter för Malmborgs släkt:

Orter för Engholms släkt: 

 
 
Vallkärra, Lackalänga, Stångby, Arlöv, Burlöv, Malmö, S.Årum, Hoby, Nöbbelöv, Vitaby, Stävie, V. Sallerup, Kävlinge, Flädie, Odarslöv, Fjelie, Önnerup

 

 

Gårdveda, Flathult, V. Årena, Skärslida, Målilla, Tveta, Odinsås, Lövhult, Virserum, Slagdala, Tulunda, Avlingebo, Vrånganäs, Vena, Kalmar, Främsteby, Grågarp, Vimmerby, Blaxhult, Svinhult, Frödinge, Telleryd, Tomtåkra, Grumstorp, Kvarntorpet, Falkstugan
 

Se också boken om Arlöv

 

Kontakt: