Fiskaregatan. I fonden Ruter Kung

Foto: Allan Friis, 1970-tal

 

I ett av husen bodde Hans Jönsson (riksdagsman) Hans syster er Ulla hjälpte  Margit Engholm i mjölkaffären. Två av husen var för tjänstemän på Sockerfabriken. I ett hus till höger (det röda sadelmakarhuset, rivet) bodde Malin Engholms far Nils Malmborg. Senare bodde där fru Karlsson med dottern Astrid. En son försökte begå självmord (på Spissen) genom att skära sig i handlederna. Vårdades sedan en tid på nervklinik.

I Sadelmakarhuset bodde bl.a. familjen Jeppsson med Knut och döttrarna Anna.Greta, Maj-Britt och Gunborg. I samma hus bodde också Kalle Jönsson? Hans far var frisör. Det var Kalle som följde med Torsten till Bulltofta för att se på Sidenhuset 1927?

På Fiskraregatn låg också det vita Sadelmakarhuset. (Rivet) Där bodde familjen Molin med två långa söner. Där bodde också M;ålarmästare Alfred Söderholm med familj. Han dekorerade  Arlövs biograf vid Ljustrycket och Hundramannasalen, I stora salen hängde en kopia av NIls Forsbergs "En hjältes död", som beundrades mycket.

Torsten Söderholm var Torsten Engholms bästa barndomsvän. Han hade ärvt sin fars konstnärliga anlag, skapade fantastiska sagofåglar och sedan lika fantasifulla bilar. Han var också uppfinningsrik. Av en margarinlåda tillverkade han en pengaautomat som verkligen fungerade. Senare hade de båda Torsten brevduvor ihop