Översiktsbild över centrala Arlöv

 

Längst ner Lommavägen. Vägen som sträcker sig diagonalt över bilden är Lundavägen.

Längst till höger på Lommavägen låg Björks slakteriaffär och Janne Nilssons diverseaffär på 1910-30-talen. Här fanns också Anna Arvidssons sybehörsaffär. I nästa hus hade Falks sin diverseaffär. Därefter kommer ett hus i vilket fanns O.A. Cronvalls Trikå och Manufakturaffär. I huset intill hade Borglin sin Tobaks & Pappershandel. I fastigheten längst till vänster hade bröderna Wollin sin Skrädderi-, Konfektions & Herrekiperingsaffär.

Längst till höger på Lundavägen ser vi "Drogeriet" vid hörnet till Skolgatan. Därefter kommer Emelia Jönssons speceriaffär.

Bodil Friis berättar: " Efter "Drogeriet" och Skolgatan kommer Björks Hus. (de hade en dotter med världens vackraste  hår - riktigt "irländskt" rött) Sedan kom ett hus som låg lite in, där fanns från höger räknat, fru Ryds fiskaffär, ett hembageri. (fröken Andersson som ägde det, var med i Missionsförbundet). Därefter en urmakare och på hörnet mot Nygatan, Zoegas kaffeaffär. (Kaffetanten bodde i Malmö på Lundavägen och hade en liten tjock, vit hund med sig i affären)
Huset därefter är Emelia Jönssons. - På min tid Eks Specerier. På baksidan fanns en mjölkaffär. (Annie Börén hade den) Så kom en godiskiosk och ett långt vitt hus med trädgård åt gatan. Det mindre huset före Geukens hade en speceriaffär. I Geukahuset fanns. från höger, en slakteributik, Ebbekkes Bokhandel och Järnhandeln som gick runt till Dalbyvägen. I Geukahuset på Dalbyvägen fanns först en mjölkaffär och så kom ytterligare en liten speceriaffär. Bakom Geukahuset fanns ett lågt hus som innehöll landsfiskalkontoret. Mitt emot fanns Arlövs Blomsterhandel med sina växthus.
PÅ Dalbyvägen fanns också en mekanisk verkstad och ett hembageri. Min mor Hertha Friis, arbetade i bageriet. Huset mitt i kurvan hade en affär för barnkläder.
På andra sidan Lundavägen fanns Kocks möbelaffär. Så kom ett litet hus med en liten presentaffär, allmänt kallad "Lumpaffären". Nästa hus var ett rött tvåvånings tegelhus. På första gaveln fanns en lampaffär. (Senare flyttade Bengtssons cykelaffär hit från Lommavägen, Hammarbäcks frukt- och grönsakshus samt en frisörsalong. Lite in från gatan i nästa hus var ytterligare en möbelaffär, så ett privathus och så kom Solidar med Nymans frisörsalong på hörnet. Solidar bestod av en kött-, fisk- ,mjölk-, speceri- och en tygaffär. På torget efter Solidar hade man en julgran vid jultid, då man spelade in julen.